Hvit av saltet og brun av solen

…heter det i byvåpenet om Torrevieja. Byen ligger like sør for Alicante og har en lang og spennende historie med ingredienser som saltsjøer, gamle tårn, strandpromenader og flotte sandstrender. Det er mye å oppleve i området. Mulighetene er mange enten du beveger deg til fots, på sykkel eller med bil.

Torrevieja – Kort historie

Torrevieja var fra 1700 tallet en fiskelandsby omkring et gammelt vakttårn, derav ”La Torre Vieja”. Innbyggerne fra den tiden var italienere som kom fra den nærliggende øya Tabarca. Fra gammelt av var det tre hovedbeskjeftigelser i Torrevieja.

C.C._van_Wieringen_The_Spanish_Armada_off_the_English_coast

Sjømenn

De var skipsbyggere og meget dyktige seilere. De transporterte salt, vin og taksten til Amerika og Filippinene. Sjømennene hadde en lang tradisjon i å transportere salt til Cuba, og derfra kommer de typiske La Havanna sangene som sjømennene fikk med seg hjem. Disse hører du den dag i dag i Torrevieja, i ulike festivaler og lignende.

Fiskere

Fiskerne lystret fisken ved å bruke for eksempel karbitt som lyste opp vannet for å lokke fiskene til nettet.

Saltarbeidere

Saltarbeidet utviklet seg på 1700 tallet etter at de fant store mengder salt i sjøene. I dag er Torrevieja nest størst i verden på saltproduksjon etter Dødehavet.

Salt og sol i Torrevieja

Torrevieja ligger ved kysten, og er omringet av tre vakre og store saltsjøer. Byen har et areal på 72 kvadratkilometer og omtrent 100.000 innbyggere om vinteren, og fem ganger så mange om sommeren. Torrevieja kan kalles en øy fordi tre kanaler skiller byen fra landet.
Torrevieja har et tørt klima året rundt og en gjennomsnittstemperatur om vinteren på 18 grader. Statistikken sier de har 305 soldager i året, 30 overskyete dager og 30 regndager i året.

Saltsjøen i Torrevieja har en flate på 2500 hektar og en omkrets på 17 km. Saltet kommer fra filtrert havvann i sjøen. Vannet krystalliseres og blir til salt. De får sin karakteriske rosa farge fra en mikroorganisme som heter ”Artemia Salina”. For å få saltet ut av sjøen bruker arbeiderne trebåter plassert en etter en og formerer et såkalt ”train”.

La_salina

For å transportere saltet fra havnen brukes et 2 km langt transportbånd. Før i tiden brukte de vogner og små tog for å transportere saltet til Las Eras de la sal, det gamle salthuset. I bunnen av saltsjøen finnes 8.000.000 tonn salt. Saltet eksporteres til nord Europa, Island, Canada, USA og Vest Afrika. Saltet brukes til å salte kjøtt, fisk, i industrien og som veisalt i nord Europa.

I Afrikanske land brukes saltet for å kjøle, forvare og konservere maten. Vi kan også nevne at ordet ”salary” (lønn) kommer fra det latinske ordet salarium, som brukes om de små saltposene som de romanske soldatene fikk i lønn for sitt arbeide. Saltet ble også brukt i andre sammenhenger som blant annet til finish på trebåter. Båtene ble plassert først et døgn, så 3 døgn i saltsjøen for at saltet skulle krystalliseres og båten bli dekket av en hvit skinnende finish.

Fredet naturpark

Torrevieja har en fredet naturpark som heter The Nature Park of the La Mata Lagoon og Torrevieja Lagoon. Dette området er inkludert i en liste over de mest helsebringende steder som finnes Europa. Dette området har et fuglereservat som beskytter flamingoene som lever der.

Strender i Torrevieja

De fleste strendene i området rundt Torrevieja har EUs høyeste utmerkelse for bad og strand, European Clean Water Blue Flag. Playa del Cura og Playa Los Locos er de mest populære strendene. La Mata stranden er den største og beste på 7 km.

Torrevieja,_Costa_Blanca,_Spain,_16_Sept._2011_-_Flickr_-_PhillipC_(1)_web

Vakttårnene

Langs Torreviejas kyst linje finner vi de gamle vakttårnene av El Moro og La Mata. Disse ble bygget på 1500-tallet og plassert langs hele Valencia kysten sør for Alicante. Det finnes et tårn for hver tredje kilometer, totalt 37 tårn. De ble brukt for å kontrollere sjøtrafikken i Middelhavet. Om de så en fiende, kommuniserte tårnene med hverandre, ved hjelp av røyksignaler om dagen, og bål om kvelden.

Ansiktsløftning

Torrevieja har gjennomgått en omfattende ansiktsløftning. Byen fremstår som en meget grønn, ren og ikke minst pen by. Det finnes mange nye gågater, med både palmer og andre grønne vekster. Folk er stolt av byen og bruker den aktivt. Torrevieja er en av de mest internasjonale byer i hele Europa når det gjelder sammensetning av befolkning. Nordmenn er en av de minst gruppene som utgjør omtrent 2 % av de litt over 105000 som bor i byen.

Byen er aktivt i bruk hele dagen. Mange tar på seg joggesko og tar turen en eller flere ganger ut på den 1,3 km lange diken som er lagt med tredekke. Andre pynter seg og tar en promenade på den lange flotte strandpromenaden langs sjøen. Også her er det palmer og grønt.
Langs hele byen fins også flotte sandstrender som blir flittig brukt. Du ser hver dag vanlige folk med stol og parasoll under armen, som bare skal en liten tur på stranden. Mange av de eldre tar en tur på morgenen, de yngre tar lunchen på stranden, mens de som er på ferie kan tilbringe hele dagen der.

Byen fremstår som meget ren og pen. Mye av årsaken er nok at alt søppel er lagt under bakken. Det er direkte tilgang fra små metallbokser rundt i byen.

I Torrevieja er det et marked som er åpent hele året. Om sommeren er det åpent til langt utover kvelden. Det er også et fast tivoli ved siden av som også holder åpent hele året. Det finnes også mange fine fiestaer i byen. En av de virkelig fine er byens egen Ferria de Mayo, som er en variant av Sevillas Ferria de Abril. Da er det hester og dans og liv hele natten med bl.a. store konserter. Dette er absolutt verdt et besøk. Fiestaen skjer den første uken i mai hvert år. Sjekk byens egen hjemmeside for tidspunkter.

Det jobbes fortsatt med å gjøre byen enda finere. Nye gatedekker og mer grønt. Vi som bor i nærheten av byen er veldig stolte av denne fine byen.

Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2012